GERÇEK KİŞİ KAYIT İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ ÖN BİLGİLER

MADDE 12 - (1) Bir ticarî işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir denir.

(2) Bir ticarî işletmeyi kurup açtığını, sirküler, gazete, radyo, televizyon ve diğer ilân araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline tescil ettirerek durumu ilân etmiş olan kimse, fiilen işletmeye başlamamış olsa bile tacir sayılır.

(3) Bir ticarî işletme açmış gibi, ister kendi adına, ister adî bir şirket veya her ne suretle olursa olsun hukuken var sayılmayan diğer bir şirket adına ortak sıfatıyla işlemlerde bulunan kimse, iyiniyetli üçüncü kişilere karşı tacir gibi sorumlu olur.

2. Küçük ve kısıtlılar

MADDE 13 - (1) Küçük ve kısıtlılara ait ticarî işletmeyi bunların adına işleten veli ve vasi, tacir sayılmaz. Tacir sıfatı, temsil edilene aittir. Ancak, kanunî temsilci ceza hükümlerinin uygulanması yönünden tacir gibi sorumlu olur.

3. Ticaret yapmaktan menedilenler

MADDE 14 - (1) Kişisel durumları ya da yaptığı işlerin niteliği nedeniyle yahut meslek ve görevleri dolayısıyla, kanundan veya bir yargı kararından doğan bir yasağa aykırı bir şekilde ya da başka bir kişinin veya resmî bir makamın iznine gerek olmasına rağmen izin veya onay almadan bir ticarî işletmeyi işleten kişi de tacir sayılır.

(2) Birinci fıkraya aykırı hareketin doğurduğu hukukî, cezaî ve disipline ilişkin sorumluluk saklıdır.

1.1.1. Kuruluş Tescil İşlemi

Hakiki şahısların faaliyete başlayabilmeleri için, işyerlerini ilgili ticaret sicil memurluğuna tescil ettirmeleri gerekmektedir.

İlk tescil için istenilen evraklar aşağıda belirtilmiştir.

a-Dilekçe,

b-İkametgah ilmuhaberi ve nufüs cüzdan sureti (resimli ve T.C.Numarası belli olacak)

c-Firma sahibinin unvan altında imza beyannamesi

d-Taahhütname (TST 29)

e-Vergi Levhasının fotokopisi

f-Yabancı uyruklu olanlar için: Pasaportun sureti

g-İkrazatçılık yapacaklar için: Hazine Müsteşarlığı'ndan alınan izin yazısının aslı,

faaliyet izin belgesi, ikrazatçı beyannamesinin aslı veya noterden onaylı sureti

h- İş Yeri kira ise kira kontrat fotokopisi mülk ise, tapu senedi fotokobisi

ı-Oda kayıt beyannamesi

i-Esnaf Sicili Müdürlüğünden kaydı yoktur yazısı

1.1.1.2. Unvan Değişikliği

Ticaret siciline kayıtlı şahıs işletmelerinin faaliyetleri sırasında unvanlarında herhangi bir değişlik olması durumunda, unvan değişikliğinin ilgili ticaret sicili memurluklarına bildirilerek tescil ettirilmesi zorunludur. Bu amaçla ilgili ticaret sicili Müdürlüklerine sunulması gereken belgeler şunlardır.

. Dilekçe,

. Firmanın unvan değişikliğini gösteren noterden onaylı ticaret unvanı altında imza beyannamesi

. Taahhütname


1.1.1.3. Ad ve Soyadı Değişiklikleri

İşletme sahiplerinin ad veya soyadlarında herhangi bir değişiklik olması durumunda, bu gibi değişikliklerin ilgili ticaret sicili memurluklarına bildirilerek tescildeki ad veya soyadında da değişiklik yaptırılması gerekmektedir. Ad veya soyadı değişiklikleri durumunda ilgili ticaret sicili memurluklarına sunulması gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir.

Ad veya soyadı değişikliğine ait mahkeme kararı

Soyadı değişikliği evlenme suretiyle meydana geldiğinde, noterden onaylı evlenme

cüzdanı sureti

Boşanma sonucu meydana geldiğinde, mahkeme kararı ve nüfus cüzdanı sureti

1.1.1.4. İşyeri Sahiplerinin Vefatının Tescil Ettirilmesi, Halefiyet

İşletmelerin faaliyetleri sırasında işyeri sahiplerinin vefat etmesi durumunda vefat eden işletme sahiplerinin tescil kayıtlarının silinmesi için ticaret sicili memurluklarına sunulması gerekli belgeler aşağıda belirtilmiştir.

Dilekçe

İki nüsha mal beyannamesi (İcra ve İflas Kanununun 44. maddesi gereğince)

Veraset ilamının aslı veya noterden onaylı sureti

Dilekçe ve mal beyannamesinin ölenin varisi, varislerin birden fazla olması durumunda varislerinden biri tarafından imzalanmış olması yeterlidir.

Vefat eden işletme sahibine ait işyerinin işletilmesine, herhangi bir ara vermeksizin varisleri tarafından devam edilmesi durumunda, işletmeyi devam ettirecek varisin, işletmenin faaliyetine ara vermeksizin işe devam edeceğine ilişkin bir beyanın da yer aldığı noterden onaylı, ev ve iş adresi, iş konusu, işe başlama tarihi, uyruğu, kimlik bilgileri ve en az üç defa atılmış imzasının da yer aldığı ticaret unvanı tasdiknamesi ile ilgili ticaret sicil memurluğuna baş vurması ve ilk tescil durumunda belirtildiği gibi tescil işlemlerini yaptırması gerekmektedir.

1.1.1.5. Faaliyete Son Verilmesi

İşletmelerin faaliyetlerine son vermesi durumunda, ilgili ticaret sicil memurluğuna başvurularak ticaret sicil kaydının sildirilmesi gerekmektedir. Bu durumda, ticaret sicil memurluğu tarafından ticaret tescilinin iptali için aşağıda belirtilen belgeler istenilmektedir.

Dilekçe

İcra ve İflas Kanununun 44. maddesine göre düzenlenmiş mal beyannamesi

Vergi kaydının kapatıldığına dair belge