TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU (30.06.2015)
30.12.2012 tarih, 28513 sayılı  Resmi Gazete’de yayınlanan Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim Ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine Ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ...
30.06.2015

VEZİRKÖPRÜ TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN DUYURULUR

30.12.2012 tarih,28513 sayılı  Resmi Gazete’de yayınlanan Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim Ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine Ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ ve T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün 18.07.2013 tarih,5782 sayılı yazılarında,

- “Vergi kayıtları resen silinen şirketlerin adreslerinde bulunmamalarının da tespit edilmesi ve şirket sözleşmelerinde, tescil ve ilan edilmiş adresinden ayrılmış olmasına rağmen ,yeni adresini süresi içerisinde tescil ettirmemiş olmalarının fesih sebebi sayılacağına ilişkin bir düzenleme bulunması halinde ilgili tebliğ kapsamında değerlendirilecektir.”  Denildiğinden,

-    18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 10 ve 32’nci maddelerine göre adreslerinin ve durumlarının tespit edilememesi nedeniyle ilgili odadaki üyelikleri askıya alınan ve oda yönetim kurulu kararını takip eden yılbaşından itibaren iki yıl sonunda oda kaydı silinerek, sicil kaydı silinmek üzere Müdürlüklere bildirilen şirketler ve kooperatifler müdürlüğümüzce resen tespit edilmiştir.
Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ve kooperatifler.

İlgili tebliğin 6.maddesine göre tespit edilen bu durumdaki 5 şirket ve 1 kooperatifin   ticaret sicilinde kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirketi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere ihtarlar iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmiştir.

Gönderilen ihtarlar, ilan edilmek üzere  Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğüne aynı gün gönderilmiştir. İlgili ihtar metni ve şirketler ektedir.

Bu Tebliğ, 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı mülga Türk Ticaret Kanununda sayılan sebeplerle münfesih olan veya sayılan anonim ve limited şirketleri; 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde münfesih olacak anonim ve limited şirketler ile 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu uyarınca halen münfesih olan veya 1/7/2014 tarihine kadar münfesih olacak kooperatifleri kapsayacağından, bu tebliğ kapsamında münfesih duruma düşen şirket ve kooperatiflerin kayıtlarının silinme işlemleri 01.07.2014 tarihine kadar devam edecektir.
Tebliğin 14.maddesine göre Tasfiye işlemlerine başlanmış şirketler için; Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce(01.07.2012’den önce) tasfiye işlemlerine başlanmış ve tasfiyesi tamamlanmış olmasına rağmen kesin bilançonun genel kurula sunulamaması nedeniyle unvanları sicilden silinemeyen şirket ve kooperatiflerin, bu Tebliğ hükümlerine göre kayıtlarının silinebilmesi için tasfiye memurlarının  Müdürlüğümüze  başvurmaları gerekmektedir.

Tasfiye memurları tarafından; genel kurulun Kanunun öngördüğü asgari süre ve şartlara uygun olarak toplantıya çağrılmış olmasına rağmen iki defa üst üste toplanamadığını ispatlayıcı belgelerin ve kesin bilanço ile şirket ya da kooperatifin davalı veya davacı sıfatıyla devam eden davalarının bulunmadığına ilişkin yazılı beyanın Müdürlüğümüze verilmesi gerekmektedir.